Economia

La venda de cotxes cau gairebé a la meitat, amb 63.000 vehicles matriculats

La venda de cotxes arreu de l'Estat ha registrat, aquest mes de novembre, una caiguda històrica. Durant aquest mes, s'han matriculat uns 63.000 vehicles, és a dir, gairebé la meitat dels que es van matricular durant el novembre de l'any passat. Es tracta del segon retrocés més gran de la història, només superat per un descens de les vendes del 51% el gener del 1993. Des de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions, asseguren que aquestes dades són pitjors del que es preveia i atribueixen la baixada a les restriccions del crèdit i a la desconfiança dels consumidors. Des de principi d'any, les vendes han baixat un 26% respecte al 2007.

Actualitzat
Les matriculacions d'automòbils a l'Estat es van situar en les 63.068 unitats durant el mes de novembre, fet que suposa una caiguda del 49,6% respecte a les més de 120.000 unitats comercialitzades en el mateix mes del 2007, segons ha avançat el director general de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). Luis Valero ha manifestat, en aquest sentit, que aquestes dades "confirmen els pitjors pronòstics", i ha assegurat que no recorda una situació de crisi com l'actual en el sector automobilístic. I és que es tracta de la segona major caiguda de la història, només superada pel descens del 51% registrada el gener del 1993.

En els onze primers mesos de l'any, les matriculacions de turismes i tot terrenys s'han situat a Espanya en 1,08 milions d'unitats, fet que es tradueix en un ensorrament del 26% en comparació al mateix període de l'exercici passat.

A Catalunya, es van vendre 9.900 cotxes, un 48% menys que el novembre de l'any passat. On més s'ha notat la davallada ha estat en els més grans: tot terrenys i monovolums. També en els cotxes de luxe. 

L'Anfac ha atribuït la crisi del mercat automobilístic a una conjunció de factors, entre els quals ha citat la restricció del crèdit, tenint en compte que el 80% dels cotxes són finançats, o la desconfiança dels consumidors.
Anar al contingut